De Alphense Stadsgids

Alphen aan den Rijn, een bruisende stad met een geschiedenis.

Oudshoorn


 

Oudshoorn is Alphen Noord en beter bekend onder de wijknaam Ridderveld.
 

De wandeling


Deze wandeling gaat in een brede strook langs de Oude Rijn en neemt zo’n twee uur in beslag, maar is ook meer dan de moeite waard. De geschiedenis gaat zeker zo’n 1.000 jaar terug toen het een groot woud was tot aan de Noordzee. Zo rond 1200 werd Oudshoorn bekender en werden er vanaf die tijd  rijke lui tot ridder geslagen, waardoor de graven van Holland over extra manschappen voor hun legers konden beschikken. 

 oudshoornsekerk
één van de eerste protestantse kerken in Nederland

 moskee
 zeer open met jong bestuur
 

 
Na de reformatie werd de familie de Vlaming eigenaar van dit gebied. In 1918 ging Oudshoorn samen met Aarlanderveen op in een fusie met Alphen.
 

Bezienswaardigheden


Tijdens deze wandeling zien we de Turkse Moskee, en als er geen gebedsdienst is, wordt de grote gebedszaal bekeken. Ook de Oushoornse kerk van 1666, en daarmee een van de eerste protestantse kerken, zit in de route en ook hier behoort een kort bezoek tot de mogelijkheden. De schitterende gebrandschilderde ramen stammen nog uit die tijd.
 
Daarnaast ligt het huidige stiltecentrum, vroeger begraafplaats, met een aantal bijzondere graven. Het oudste bruine café van Alphen, met een aardig terrasje aan De Rijn evenals villa Nuova, het schitterende huis waar de dichter J.C. Bloem  heeft gewoond.
 

Wijken


De volkomen tegengestelde architectonisch wijken Groenoord en de nieuwbouw op het oude terrein van de van Oorddakpannenfabriek zijn opvallend. Een bijzonder beeldje in Groenoord herinnert aan de Franse tijd

 
De Heimanswetering met de daaraan gelegen molen van Vrolijk op de dijk van de Vrouwgeestpolder levert een ander verhaal.
 
Daar komen we ook restaurant ’s-Moolenaarsbrug tegen, vroeger het rechthuis, en aan de overkant ligt Avifauna, het beroemde vogelpark.
 
Bij elkaar een leuke route waarbij de afstand tussen de bezienswaardigheden wel wat verder uit elkaar liggen.