De Alphense Stadsgids

Alphen aan den Rijn, een bruisende stad met een geschiedenis.

Geschiedenis Alphen aan den Rijn


 

Alphen aan den Rijn is een fusie in 1918 van het oude Alphen met Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918. Op de linkeroever (stroomafwaarts) Alphen en aan de overkant van de Rijn liggen Oudshoorn en Aarlanderveen tegen elkaar aan. De wereldberoemde en vroeger zeer woeste rivier de Rijn loopt daardoor dwars door deze plaats. Dit heeft hett voordeel van waterplezier met een open mastenroute en vele zonnige terrasjes aan het water.

rijnkade
    een (beeld) bepalende rivier sinds 2000 jaar
 

Het ontstaan

 
Het ontstaan van Alphen aan den Rijn gaat terug naar de Romeinse tijd. De Rijn was de noordelijke grens van het Romeinse rijk en kende vele Romeinse kampen die uitgroeiden tot dorpen met handel. Buiten de geschiedenis zijn er nog een beperkt aantal herinneringen aan die tijd aanwezig, maar is er bij themapark Archeon een romeins museum.
 
De tweeduizend tussenliggende jaren kent vele boeiende periodes, de ridders rond 1200/1300 en de reformatie duidelijk zijn terug te vinden. Rond 1250 kwam er een eerste vorm van waterhuishouding om de Rijn te kunnen bedwingen. Kanalen werden de volgende eeuwen gegraven en mede gebruikt voor handel zoals met turfschepen.
 

De Kerk

De Oudshoornse kerk van 1666 met haar unieke gebrandschilderde ramen is een van de allereerste protestantse kerken. Deze kerk is gelegen in het vroegere Oudshoorn waar de familie Dirk en Cornelis de Vlaming een belangrijke rol speelden. Van de vele buitens van belangrijke kooplui en bankiers uit Amsterdam en Rotterdam zijn er nog een aantal aanwezig of in ieder geval herkenbaar.
 
Het centrum van Alphen heeft vele historische gebouwen zoals de protestantse Adventskerk en de katholieke St. Bonifaciuskerk. Ook is er een synagoge (nu Remonstrantse kerk) hoewel de joodse gemeenschap ook hier met de tweede wereldoorlog zo goed als is verdwenen. Een joods badhuisje en herdenkingsmonument zijn nog tastbare herinneringen. Aarlanderveen was vooral een turfstekersdorp dat daarnaast veel handel opleverde.
 

Bekend van de laatste jaren is de discussie over het nieuwe stadhuis van architect Eric van Egeraat met als tegenhanger het oude Raadhuis aan het Burg. Visserspark.
 


Evenementen

De redelijke onbekendheid van Alphen aan den Rijn is onterecht. Midden in het Groene Hart met veel water- en fietsrecreatie en het groene landschap maken het meer dan de moeite waard. Maar ook als plaats is Alphen aan den Rijn actief. De grootste jaarmarkt van Nederland, de gondelvaart, de old-timerdag, de Laura fietsvierdaagse, de 20 km van Alphen en het Lakesidefestival. Belangrijke sportevenementen als WK rolstoeltennis in 2014 worden regelmatig georganiseerd. Maar ook het internationaal bekende vogelpark Avifauna, het grote en bijzondere schildpaddenopvangcentrum en het themapark Archeon zijn mooie voorbeelden van een bruisende stad met een geschiedenis.